Nieuws

Meer recent nieuws

Twee nationale titels voor Sterre Jonkers

19dec

Het KPN NK Junioren was voor de 19-jarige Sterre Jonkers uit Emmen, lid van het Gewest Fryslân, een groot succes. Ze werd in haar categorie Junioren A twee keer Nederlands kampioen. Zowel de 3000 als de 5000 meter waren een prooi voor het supertalent op de lange afstand.

Sterre: “Zaterdag 16 december mocht ik om half tien dan eindelijk van start gaan bij de NK afstanden. Ik had de hele dag al gestudeerd, maar blijkbaar had ik nog genoeg energie over om goed te presteren. Ondanks het programma, want ik hou er eigenlijk niet zo van om zó laat te starten. Omdat mijn tegenstander zich had afgemeld, werd de startlijst aangepast en mocht ik uiteindelijk tegen mijn zusje Luna rijden. Dat vond ik helemaal mooi, want ik schaats niet zo vaak meer met haar.”

“Toeschouwers op de tribune vonden ze het wat zielig dat ze tegen mij moest schaatsen, want Luna is na een zwaar fietsongeluk - waardoor ze ernstige schade aan haar bovenarm heeft opgelopen – en na een aantal zware operaties weer op de weg terug. Wijzelf vonden het wel leuk. Eigenlijk heb ik het liefste gewoon geen tegenstander, dan raak ik ook niet zo afgeleid.”

De race verliep voor Sterre wel redelijk goed. “Ik had van tevoren met mijn trainer/coach Wouter van der Ploeg afgesproken dat hij zou aangeven of ik onder of boven Joy Beune haar tijd reed. Maar ik kijk ook altijd zelf nog even op het grote bord. Dit is een slechte gewoonte en moet ik echt wel afleren. Gelukkig kon ik mijn race heel mooi vlak houden en zag ik dus ook dat de rondetijden bij Joy wel opliepen. Na de finish wilde ik eigenlijk als eerste weten of Luna derde was. Eerst wist niemand dat, maar dat bleek gelukkig wel zo te zijn.” 

Zondag begon de wedstrijd van Sterre gelukkig wat eerder. “Ik had er echt zin in. Maar ik wist niet zo goed hoe mijn benen zouden zijn, want ik vond het zaterdag zo laat dat ik niet had uitgewerkt! Ik had een goede loting, want ik mocht in de binnenbaan finishen, dat vind ik altijd wel fijn. De vijf kilometer wilde ik eigenlijk net zo aanpakken als de drie kilometer van zaterdag, maar dan nog vijf rondjes door. Ik vond het wel zwaar, maar gelukkig had ik heel veel toeschouwers langs de baan staan die me onderweg ook nog even aan het lachen maakten, waardoor het weer een stukje makkelijker werd.”

Sterre had al snel door dat ze de snelste tijd reed. “Maar dat ik uiteindelijk finishte in  7:12.81,vond ik wel heel mooi. Volgens mijn coach Wouter is dit een hele goeie tijd; ik heb er zelf niet zo veel verstand van. Haha. Op de vijf kilometer werd mijn zusje tweede. Ik vind het mooi dat ik dit weekend twee keer Nederlands kampioen ben geworden, maar wat Luna hier laat zien na haar revalidatie vind ik echt nog veel mooier. Ik ben echt ontzettend trots op haar!”

“Mijn voorbereiding op het NK afstanden vond ik niet optimaal. Ik was de hele week veel bezig met mijn studie op de universiteit en moest regelmatig vroeg weg, dus ik kreeg niet veel slaap. De trainingen gingen wel erg goed, ik doe het liefste niet te weinig, maar een beetje rustig aan doen kan geen kwaad. Ik had de drie kilometer in Inzell (Wereldbeker Junioren) al gewonnen, dus voor mij was mijn seizoen eigenlijk al geslaagd.”

Sterre verwacht zelf niet zo veel voor haar toekomst in het schaatsen. “Ik vind het heel mooi dat ik nu zo hard schaats en dat ik er veel plezier in heb, maar je weet nooit wanneer dit ophoudt. Zolang ik het schaatsen nog zó leuk vind ga ik zeker door, maar er zijn ook veel andere dingen die ik belangrijk vind. Ik heb twee grote dromen en dat zijn de Elfstedentocht winnen en oma worden, dat lijkt me allebei prachtig.”

Deze kersverse tweevoudig Nederlands kampioene studeert geneeskunde in Groningen en is bezig aan haar tweede jaar. “Ik zou het dus ook wel erg leuk vinden om arts te worden. Ik vind dat een mooi beroep, omdat je mensen kan helpen, soms alleen al door met ze te praten. De combinatie geneeskunde en schaatsen is niet echt handig. Aan het begin van mijn opleiding riep ik nog trots dat het allemaal goed te doen was, maar dat is eigenlijk niet zo. Het is best heel veel en ik heb ook geen tijd over. Ik train nu ongeveer anderhalf jaar bij het Gewest Fryslân. Daarvoor schaatste ik bij het Gewest Drenthe, toen ik A-junior werd was daar niet echt meer een groep voor mij om goed mee te kunnen trainen. Toen ben ik naar Friesland gegaan en ben ik in Heerenveen op mezelf gaan wonen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin, we hebben echt een hele leuke groep, wat voor mij heel belangrijk is, ik kan hier top trainen.” Naast de langebaan is Sterre ook actief in het marathonpeloton bij het team van Palet Schilderwerken.

Terug naar het overzicht

Sponsoren / Partners / Suppliers